Toisen maailmansodan syyt

Hitleristä tuli Saksan diktaattori vuonna 1933. Hitler ei noudattanut Versailles´n rauhansopimuksen ehtoja, vaan alkoi rakentaa voimakasta armeijaa. Hän halusi saada Saksalle lisää alueita. Hitler halusi tehdä Saksasta jälleen suurvallan.

Saksa oli menettänyt ensimmäisessä maailmansodassa paljon alueita, joilla asui saksankielisiä ihmisiä. Vuosina 1935 – 1938 Hitler neuvotteli muiden valtioiden kanssa ja sai liitettyä useita alueita Saksaan. Esimerkiksi Itävalta liitettiin kansanäänestyksen jälkeen Saksaan vuonna 1938. Itävallassa monet ihmiset kannattivat natsien aatetta.

Kansainliitto oli heikko eikä se pystynyt pysäyttämään Hitleriä. Yhdysvallat oli maailman voimakkain valtio, mutta se ei ollut mukana Kansainliitossa. Yhdysvallat noudatti eristäytymispolitiikkaa, eikä se halunnut puuttua Euroopan asioihin.

Iso-Britannia ja Ranska eivät myöskään uskaltaneet vastustaa Hitleriä. Ne pelkäsivät joutuvansa sotaan Saksaa vastaan. Ensimmäisen maailmansodan tapahtumien ei haluttu enää toistuvan. Lisäksi monet ihmiset ajattelivat, että Hitlerin vaatimukset olivat oikeutettuja. Saksa oli menettänyt Versailles´n rauhansopimuksessa paljon alueita, ja sen oli pitänyt maksaa suuret sotakorvaukset.

Ison-Britannian ja Ranskan suhtautumiseen vaikutti myös kommunismin pelko. Monien Euroopan valtioiden johtajat pitivät Stalinin johtamaa kommunistista Neuvostoliittoa suurempana uhkana kuin Hitlerin Saksaa. Stalin puolestaan pelkäsi Hitleriä ja yritti lähestyä Länsi-Euroopan valtioita. Stalin ehdotti 1930-luvulla useasti Isolle-Britannialle ja Ranskalle yhteistä puolustusliittoa Hitleriä vastaan. Iso-Britannia ja Ranska kuitenkin kieltäytyivät yhteistyöstä. Ne eivät halunneet olla kommunistisen valtion liittolaisia.

Syksyllä 1938 Hitler vaati Tsekkoslovakialta alueita, joilla asui saksankielisiä ihmisiä. Euroopan suurvaltojen johtajat kokoontuivat Müncheniin neuvottelemaan asiasta. Paikalla olivat Ranskan, Ison-Britannian, Italian ja Saksan edustajat. Paikalle ei ollut kutsuttu Neuvostoliiton johtajaa eikä Tsekkoslovakian johtajaa. Münchenin sopimuksessa päätettiin, että Tshekkoslovakiaan kuuluneet saksankieliset alueet liitetään Saksaan. Hitler lupasi, että hän ei vaadi enää lisää alueita. Euroopassa ajateltiin, että sopimuksen avulla vältetään sota. Ison-Britannian pääministeri Chamberlain sanoi jopa, että sopimus takaa Eurooppaan rauhan ihmisten eliniäksi.

Hitler ei kuitenkaan pitänyt lupaustaan. Keväällä 1939 Saksan armeija miehitti Tsekkoslovakian. Seuraavaksi Hitler halusi alueita Puolasta. Iso-Britannia ja Ranska eivät enää antaneet periksi. Ne lupasivat auttaa Puolaa, jos Saksa hyökkää sinne.

Saksan alueet vuonna 1939.

Saksan alueet vuonna 1939.